Såg på Svt Gomorron idag, där nyhetspanelen med Maria Wetterstrand, Riberdahl och Ursula Berge diskuterade Cypernkrisen. Ännu en gång får vi höra antydningar om ett land som får skylla sig själv. De har misskött sina statsfinanser och levt över sina tillgångar! Underförstått haft för generösa skatteregler och varit ett eldorado för pengatvätt från Ryssland. Förklaringar som väl sammanfaller med mainstreammedias och andra politikers generella uttalanden om finanskrisen.
När Cypern egentligen byggt upp ett kreditsystem, likt alla andra Euroländer, och försökt leva inom ramarna för en lånebaserad tillväxtekonomi, som bl a formulerats av BIS och IMF.
”Uppdraget för Bank for International Settlements (BIS) är att tjäna centralbankerna i deras strävan efter monetär och finansiell stabilitet, främja internationellt samarbete i dessa områden och fungera som en bank för centralbankerna”
och IMF beskriver sin uppgift som:
”Internationella valutafonden som är en organisation av 188 länder, som arbetar för att främja global monetärt samarbete, säker finansiell stabilitet, underlätta den internationella handeln, främja hög sysselsättning och hållbar ekonomisk tillväxt och minska fattigdomen i världen.”
De flesta verkar inte ha förstått att penningmängden består av krediter, som ständigt måste växa oavsett var och hur det sker. Dessvärre räcker inte penningmängden, för att betala räntekostnaden för dessa skulder. Det gäller Cypern liksom andra länder inom EU, inklusive Sverige. Om inte räntan fortsätter falla och skulderna ökar, havererar kreditsystemet rent matematiskt, svårare än så är det inte!
Där befinner sig Cypern, men också många andra länder inom EU.
Max Keiser tar igår oxå upp bankkrisen på Cypern och 12.30 in i programmet intervjuas Reggie Middleton på bloggen http://www.boombustblog.com/. Han menar att ECB:s krav på cypriotiska banker om konfiskering av insatt kapital vänt upp och ned på medborgarnas syn på bankernas uppgift och skjutit förtroendet för bankverksamhet i sank. Dessutom påstår Reggie Middelton att det pågått olagligheter inom de cypriotiska bankerna, där bankerna delat sina tillgångar med varandra i sina ekonomiska redovisningar.
Vad är syftet med en bank, frågar han sig ?
En bank är ett ställe där du förvarar dina pengar, därför att det uppfattas som tryggt och säkert. Att du kan ta ut pengar och förhoppningsvis få ränta. Om du placerar pengar i en bank och en del av detta kapital konfiskeras är då banken fortfarande en bank? Förtroendet för all bankverksamhet i världen har genom detta krav från ECB förändrats totalt!
Å andra sidan var det precis detta vad som hände runt MF Global-affären i USA, när JP Morgan la beslag på 1000 miljoner dollar av investerarnas insatta kapital på ett helt lagvidrigt sätt, utan påföljd! . Så EU och ECB öppnade inte pandoras ask, den var redan öppen och därför är fortsättningen given!
Som amerikan kan Reggie Midddelston vara öppen och ärlig kring EU och ECB. Han menar att det europeiska bank- och finanssystemet är riktigt skört och skakigt. Och den som hittade på detta system visste väldigt lite om hur en bank- och finansverksamhet fungerar. Det allra viktigast är investeraren, som ska ha möjlighet att plocka ut sitt kapital. Nu har bankerna blivit alltför starka på investerarens och spararens bekostnad.
Och när det gäller mainstreammedias bevakning av finanskrisen, så är journalisterna varken analytiska eller professionella, utan de följer huvudfåran tillsammans med andra. Så det blir ren och skär propaganda från media. Det upplever vi i Sverige oxå!
Innan Cypernkrisen så skruvade Frankrike åt möjligheterna för spararna att plocka ut kapital från sina banker. Då är frågan vilka länder som står på tur? Och kommer Cypern bli en katalysator för skeendet i andra länder och deras banker? Reggie M jobbar med en rapport, som kommer i nästa vecka och i den avslöjas vilka det blir. Samtidigt kommer vi få fakta om stora bankbedrägerier inom flera europeiska banker. Men nästa på tur är två PIIGS-länder!
Noterar också att media uppmärksammat en cypriotisk räddningsplanka att redan nu sälja av icke exploaterade fossila gasfyndigheter ute i havet. Kjell Aleklett och Globala Energisystem uttalade sig om detta häromdan i SR Studio Ett. Och skriver på sin blogg:
”Ute till havs på Cyperns ekonomiska zon i närheten av Israels gasfält Leviathan hittade det amerikanska oljebolaget Noble Energy ett gasfält som beräknas har resurser (inte reserv) motsvarande 85 till 250 miljarder kubikmeter gas (3 to 9 trillion cubic feet). Som jämförelse kan nämnas att det norska naturgasfältet Snövit har cirka 200 miljarder kubikmeter gasreserver. Det finns uppgifter om att fältet dessutom skall har oljeresurser motsvarande 3.7 Gb. Självklart är det denna olja och gas som gör att Cypern är intressant för Ryssland, eller snarare Gazprom.”
Nog finns det gas ute i havet allt, men hur stora investeringar behöver göras? Inte bara i borrningen utan infrastrukturen kring distributionen av gasen. Cypern kommer inte att ha det kapitalet. Och kommer det att ske konfliktfritt i ett politiskt laddat område, där både Turkiet och Israel har intressen? Att sälja björnen, innan den är skjuten, brukar sällan vara en god affär!
Jo, att sälja björnen innan den är skjuten är en bra affär för jägaren, men inte för köparen!
Nu behövs bankdelning om folket skall skyddas: http://www.larouche.se/node/3374