I Svt Gomorron berättar Magnus Utvik om en viktig bok om kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl. Boken heter ”Bön för Tjernobyl” av S Aleksievitj. Magnus Utvik ger boken en femma! Författaren har figurerat i Nobelprisdiskussioner många år.
Aleksievitj är inte intresserad av olyckan i sig, utan av människor omkring Tjernobyl-olyckan. Vad hände med barn och gamla, vad hände med naturen och vad hände med dem som bodde kvar?
Under flera år har hon intervjuat 100-tals personer i det gamla Sovjet, som vittnar om konsekvenserna av olyckan.
Magnus Utvik i I SVT Play
Hon skildrar soldater och annan räddningspersonal och deras tvångskommenderingar till olycksplatsen med bristfällig skyddsutrustning. Under andra världskriget dog var fjärde vitryss och då bodde det 10 miljoner i landet. Idag lever var 5:e vitryss på kontaminerad jord. Dödsfallen i cancer har stigit från 82 till 6000 per 100.000 medborgare. M a o en ökning med 74 gånger.
Boken ”Bön för Tjernobyl” är en stridsskrift mot kärnkraften! Men även mot moderna kärnkraftverk, där en femtedel står på jordbävningsmark.
Under åren 2005-2008 jobbade jag med ett omtalat projekt ”Konsumera smartare och minska växthuseffekten” inom Stockholm stads handlingsprogram mot växthusgaser. Slutrapporten kom hösten 2008. I projektet ingick 60 hushåll, som deltog i arbetet med att ta reda på om det går att förändra sin konsumtion och livsstil så att den blir energi- och koldioxidsnål. Därefter var jag anställd på SVT och klimat- och energibloggen Ställ om, där SVT för första gången öppnade ett fönster och förde en dialog med tittarna kring våra stora ödesfrågor. Hur ställer vi om vårt samhälle till mindre mängd fossil energi utan att vår välfärd kollapsar. Projektet Ställ om avslutades vid årsskiftet 2009 och fanns som ett välbesökt digitalt arkiv men är nu nedsläckt. Under 2011 arbetade jag med organisationen Omställning Sverige, som jag var med och introducerade i Sverige sommaren 2008.
I projektet Konsumera Smartare lyckades vi visa att familjerna genom mer kunskap kunde göra fler aktiva val, som ledde till minskade utsläpp av växthusgaser högst påtagligt. Många upplevde också att när man gör nåt konkret så blir vardagsstressen och klimatångesten mindre. Om man ska förändra sin konsumtion och livsstil för mindre utsläpp av växthusgaser, så räcker det inte med tips och goda råd. Då behövs framför allt stöd i form av goda exempel och dialog med andra likasinnade.
För att klara framtidens utmaningar behövs ”en mental klimat-och energiomställning”. Det betyder att fler måste förstå och förbereda sig inför de tuffa beslut och förändringar som kommer om samhället ska klara av att ge våra barn och barnbarn ett drägligt liv.
Det är också dags att punktera de myter som florerar om energi, mat, transporter och framför allt hur dyrt och besvärligt det blir om vi ställer om. Vårt vardagsliv kommer knappast att bli sämre, men definitivt mycket annorlunda.
De produkter vi använder materialiserar sig inte av sig själva i våra hem och butiker. Utan de har en lång förhistoria. Som det är hög tid att vi tar till oss. För att kunna tillverka varor t ex en bil behövs energi, vatten, stål, plast och textil m.m. Dessutom fabriker, distributions- och avfallssystem. För att komma tillrätta med bilens utsläppsproblem måste man se hela förloppet, från råvaror, tillverkning, användning och återvinning, alltså belysa hela produktens livscykel.
Idag pratar vi nästan enbart om de utsläpp som uppstår när vi använder våra bilar, m a o bränslet, inte om de stora utsläpp som sker när bilen tillverkas. Dessa dolda utsläpp kan vi inte friskriva oss ifrån bara för att de sker i ett annat land. Utsläppen är, oavsett var de sker, vårt ansvar som brukare och konsumenter.
För mig framstår det allt tydligare att vi inte enbart har en finansiell kris. Utan det är en kris som består av tre delar: en energi-, en ekonomi- och en ekologisk kris. Tillgången på billig fossil energi som olja, kol och gas, de senaste 60 åren, har varit en förutsättning för vår ständiga ekonomiska tillväxt. En av många konsekvenser av denna ständiga tillväxt är klimatförändringarna. Våra ekologiska system orkar inte längre ta hand om våra utsläpp. Dessutom börjar vårt naturkapital sina. Det blir allt svårare att få fram nya mineraler, spårämnen, kol, olja och naturgas etc.
Vi kan inte lösa dessa tre kriser var för sig utan måste börja ställa om till ett samhälle där vi ser begränsningar, men också helheten och samordnar våra gemensamma resurser på ett mer rättvist sätt.
Jag hoppade så länge sajten ”Ställ om” var uppe kunde bidra bidra med lösningar, goda exempel på vad som händer runt om i Sverige och stimulera till en dialog där man inte fastnar i problem och elände, utan verkligen påbörjar en omställning här och nu i stort och smått.
I 25 år jar jag jobbat med miljö- och resursfrågor, både som anställd och egen företagare. Har en filkand-examen i ekonomi och samhällsvetenskap från Uppsala universitet. Utbildare och författare till flera böcker bl a ”Living Dreams om ekobyggande och hållbar livsstil”. Diplomerad marknadsekonom och kommunal klimat- och energirådgivare. Utbildad handledare inom Det Naturliga Steget, EMAS och ISO 14001.
Vill du boka mig som föreläsare, för seminarier, workshops ring 0735600819 eller martin.saar@live.se Har de senaste åren genomfört över 100 seminarier kring de tre E.a Energi-Ekonomi och Ekologi och hur vi kan ställa om samhället för att möta de samhällskriser som knacka på dörren ....
Det verkar handla om det vanliga fusket, exempelvis att plötsligt tillskriva alla missbildningar mm till just strålning, trots att det handlar om naturliga missbildningar, kemiskt/medicinskt orsakade problem etc. Det är inte ens skräpforskning, utan bara den moderna motsvarigheten till att skrika ”häxeri” när man ser konstigheter i vardagen.
Seriös vetenskap har visat att Tjernobyl har inte lett till någon statistiskt urskiljbar ökning av cancerfall, utom vad gäller de tidiga fallen av sköldkörtelcancer pga jod.
Givetvis dör inte 6000 per 100.000 medborgare i cancer i Vitryssland. Det vore ju helt sensationellt. Och mycket riktigt anger Wikipedia Vitrysslands dödstal till blott 1.33% från alla orsaker, dvs 1330 per 100.000. Fast det är per år, förstås. Du kanske menar att 6% av alla dödsfall i Vitryssland beror på cancer? Isåfall är Vitryssland ett väldigt hälsosamt ställe ur det perspektivet, eftersom 12.5% av alla dödsfall i världen beror på cancer.