Energi

Dokument utifrån: När oljan tar slut

Print Friendly, PDF & Email

I kväll kl 23.00 på Kunskapskanalen, Dokument utifrån: När oljan tar slut

Brittisk dokumentär från 2008. Hur lång tid har vi på oss innan oljan är slut? Vad händer sedan? Den brittiske reportern Andrew Evans har arbetat i fyra år, rest genom 13 länder och träffat 30 av världens mest inflytelserika experter för att finna svar. Resultatet är denna avslöjande film om myterna och sanningen om det svarta guldet.

Från 2008. Även i K 9/4

Uppdaterat 2018-03-09:

[youtube id=”-5s1nTtrlCo”]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

4 Comments on “Dokument utifrån: När oljan tar slut

  1. Allt är ju en stor hype, oljan tar aldrig slut, vi undrar bara var tog den vägen????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

  2. Ett mycket bra program. Det som tyvär inte framkommer, när världens energiproblem diskuteras, är att vår ekonomi genom sin konstruktion måste öka. Den måste växa med 2-3% per år, en dubbleringstid på cirka 23-35 år. Intressant var också att se hur väl insatta både Clinton och Bush var. Tyvärr har de inte det politiska modet att tala ut inför världens folk. Eller så blir de nedtystade av sina kompisar ekonomierna.

  3. För att allmänheten skall tro att Peak oil är något allvarligt borde det presenteras på samma sätt som klimathotet.
    I det fallat var politikerna mycket aktiva eftersom det var lätt att motivera olika typer av nya skatter, och att man visade att man hade omtanke om våra barn och barnbarn som det så vackert heter.
    Det allmänheten ofta påpekar, de få som över huvud taget bryr sig, är att om Peak oil vore så allvarligt skulle alla tala om det.
    Men dominoeffekten av en minskande oljetillgång blir brutal. När då inte tillväxten, som hela det finansiella samhället bygger på uteblir kommer inte bostadsmarknaden att fungera längre, eftersom lån till bostad förutsätter att bostaden ökar i värde och bankerna kan då gå in med, som idag, mer än 90% av köpeskillingen. Utan tillväxt, hur mycket får man då låna? 50%? Vem kan då köpa en bostad? Vi har ju haft bostaden som en sparbössa, eller ”aktie” som garanterat stigit X antal procent / år vilket varit en säkerhet för bankerna. Detta är bara ett av otal exempel.
    Har allmänheten rätt att få veta vad som kommer att hända när oljan börjar sina? Ja, självklart, eftersom det är de det gäller. Men hur får de reda på detta? I vilket fall måste det skötas med bästa tänkbara psykologi, annars kommer de flesta att stoppa huvudet i sanden omedelbart.

  4. Hej jo jag håller med dig det svåra är veta hur ska man göra detta utan att folk stoppar huvudet i sanden.
    Bengt

Comments are closed.