Ekonomi

70 regeln.

Print Friendly, PDF & Email

Procentuell tillväxt eller exponentiell tilllväxt är något som vi alla behöver förstå.
För inget kan växa till himlen i ett slutet system och vi lever i ett slutet system, och jorden är ett sådant system. Och som Dr. Bartlett har sagt, ”Den största brist som den mänskliga rasen har, är vår oförmåga att förstå exponentiella funktionen.”En mycket liten årlig procentuell tillväxt ansamlas snabbt och under bara några år ger det en fördubbling av ursprungsmängden, för allt som växer på detta ”exponentiell” sätt. Över längre tid, kan spektakulärt större ökningar inträffar.

För en tillväxt på n% per år, ger 70 / n en god uppskattning av hur många år det tar för det ursprungliga värdet att fördubblas, om n är mindre än 20. I bilden finns många exempel på tillväxt och alla går nu igenom taket.

Hur ekonomin förstör vår värld

Den exponentiella tillväxten beskriver på ett alarmerande sätt att över tiden, kan inte detta upprätthållas. Resurser såsom olja är ändliga och kommer att uttömmas snabbt om efterfrågan ökar stadigt. Den exponentiella tillväxten är ett tecken på att det något fel, i naturen är detta ett tecken på något som har spårat ur, cancer t ex.

Detta har djupa konsekvenser för vårt sätt att leva och framtiden för jorden.

Ekonomer ser inga begränsningar med tillväxt, någonsin, eller som Kenneth Boulding en gång sa ”Den som tror att exponentiell tillväxt kan fortsätta för evigt i en begränsad värld är antingen en galning eller en ekonom.”

En film om ränta på ränta, där även vår medlem Oscar Kjellberg finns  med.

[youtube id=”QuBy3BzCXwg”]

Mer information: Al Bartlett Där det finns en presentation om denna viktiga kunskap.

__________________
Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

2 Comments on “70 regeln.

  1. Tänk vilken insyn våra folkvalda saknar när de drar sina ramsor om sin heliga tillväxt. Lägger man till det den okunnighet som råder om hur ekonomi fungerar så vet man inte om man ska skratta eller gråta.

Comments are closed.