Ekonomi - Energi

C. Martenson: Det kan gå fortare än någon tror

Print Friendly, PDF & Email

I en ny artikel med Chris Martenson i Huffington Post så tror han att det framtida förloppet kan gå mycket fortare än någon tror, just för vi lever inte en linjär värld. Det är tre faktorer som nu spelar in och det är:

 • Peak Oil
 • Länders skuldsättning
 • Länders valutakurser

Var och en är problematiska och kan förändra det ekonomiska landskapet, tillsammans så ska dom ha allas uppmärksamhet då dessa kan få hela systemet att fara i sär. Detta finns inga raka linjer mellan punkterna A och B i ekonomi. Det kan vara lungt och i balans ibland detta avbryts av Minsky ögonblick när allt kastas omkull.  Allt är mycket osäkert och oförutsägbarhet.

Vi lever i ett komplext system, för att ta en liknelse flygplanet SAAB 39 Gripen har flygegenskaper som inte är stabila utan behöver en dator som flyger, det kan då göra fantastiska trix men kraschar om det blir något problem med programmet. Vårt ekonomiska system är som Gripen, komplext och instabilt.

Peak Oil

Vi har sagt tillräckligt om detta, läs mer här. Senast var det Bundeswehr som har beskrivit det mycket grundligt och det är oroväckande det dom säger. Ett viktigt begrepp är ELM där vi redan ser ut att ha passerat toppen, kanske viktigare än Peak Oil.

Länders skuldsättning

När vi har accepterat Peak oil, så kommer skuldsättningen fram i ljuset då detta inte är hållbart i längden. Här finns länder med mycket höga skuldsättningar. Detta ska betalas tillbaka med framtida inkomster, och då måste dessa vara mycket ljusa. Och med hänsyn till Peak Oil så ser inte det inte som tillväxten kommer tillbaka. Och eftersom alla länder har kopplingar och inom det finansiella systemet så blir det lite som ett korthus, vi vet inte vilket kort som ramlar först.

Valuta krig

Om länder hamnar över 300% skulder till BNP så finns ingen återvändo, då återstår bara att skriva av skulderna eller trycka nya pengar. Som Chris skriver:

”The currency wars have begun, and the implications to world stability and wealth could not be more profound. Fortunately, all of my long-time enrolled members are prepared for this outcome, which we’ve been predicting here for some time.

When pressed, the most predictable decision in all of history is to print, print, print. So I can’t take credit for a ’prediction’ that was just slightly bolder than ’predicting’ which way a dropped anvil will travel; down or up?

The only problem is, widespread currency debasements will further destabilize an already rickety global financial system where tens of trillions of fiat dollars flow daily on the currency exchanges.”

Men alla kan inte devalvera sig till konkurrensfördel, då blir det en jakt till botten, lika lite som alla kan ha positiv handelsbalans.

Slutsats

Tre ohållbara trender är identifierade här, dom är inte oberoende av varandra, utan dom hänger ihop till en mycket hög grad. Och ekonomin kommer att driva händelseförloppet. I stället för att vi får ett linjärt fallande förlopp, så kommer händelse utvecklingen bli snabbt och kaotiskt. Vi har beskrivit detta som scenario 3.

Chris Martenson, Ph.D.: Prediction: Things Will Unravel Faster Than You Think.

__________________
Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

5 Comments on “C. Martenson: Det kan gå fortare än någon tror

 1. Jag har ingen anledning att tvivla på Chris Martenson, men jag tycker det är lite, ska vi säga knepigt, eftersom han har en ekonomisk vinning genom sin hemsida i att folk ska bli oroliga, och måste således hela tiden fiska fram bad news. Det blir lite svårare att lita på allt han säger då. Om det mot förmodan skulle dyka upp någon faktor som skulle göra att problemen skulle gå att lösa så tror jag inte att han skulle förmedla den.

 2. Jopps Petter, det där håller jag med om. Samma sak gäller för en av alarmismens Grand Old Men, Matt Savinar. Båda upptäckte visserligen förtjänstmöjligheterna först under resans gång, men så fort de börjar få inkomster så förändras deras tänkande och agerande.

 3. Men vem kan man då tro på, då alla har ett intresse att få ekonomin att gå ihop, och var går gränsen för att få kostnader betalda.
  Vi har medlemmar, inte många, Chris och andra har inte det, utan han måste täcka sina kostnader på annat sätt.
  Medlemsavgiften räcker till webhotelet, BG och några möten i hyrd lokal, resten är frivilligt arbete.
  Och jag tror inte att Peak oil är någon stor födkrok som generar en förmögenhet, då finns det nog andra sätt.

 4. Ja det är därför pengar är så jobbigt. Man vet inte om tandläkaren man går till är helt sanningsenlig angående hålen i munnen, säger han så bara för att få betalt? Det problemet finns ju i många delar av samhället. Nyrika kan även hålla med om att man inte ens längre kan lita på vem som är ens vänner. Girighet förstör så mycket. En mental farsot vårt samhälle pådyvlar oss dag ut och dag in, den som har mest pengar och saker vinner. Att köra över vänner och medmänniskor på vägen dit är så gott som okej.
  Det hade varit fint om Chris och liknande sidor kunde drivas på donationer.

Comments are closed.