Ekologi - Sociologi

Myten om maskinen

Print Friendly, PDF & Email

DN har skrivit en recension av boken ”Myten om maskinen. Essäer om makt, modernitet och miljö” av Alf Hornberg.Av recensionen av att döma så tar Alf upp många olika aspekter som vi har belyst under året. Vi har blnad annat behandlat Joseph Tainter i samband med riskanalyser.

Med imperieforskaren Joseph Tainter som ledstjärna identifierar han några klargörande exempel på hur imperier alltid krävt så kallade spökarealer i periferin för att upprätthålla komplexiteten i centrum.

Att vi med tekniska lösningar ska kunna klar övergången till ett uthålligt samhälle känns utopiskt.

Det är därför drömmen om teknikutveckling som global lösning på klimat- och resurskrisen kan kännas mer religiöst än vetenskapligt grundad.

Det tar nog ett tag innan detta sjunker in i det politiska och allmänna medvetandet, för nu är det mer likt detta citat, för nu är det mer BAU men med en grön toutch:

Nog ska väl alla på jorden snart kunna bo i var sitt plusenergihus med elbil i carporten?

Även Arbetaren och Sydsvenskan har artiklar om boken.

För nya läsare så kan begreppet Peak Oil och vad det betyder studeras på vår sida Om Peak Oil. Sedan finns ett antal nyhetsbrev med mer fördjupning inom speciellt ekonomi.

__________________
Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

2 Comments on “Myten om maskinen

  1. Det kan låta kallsinnigt, men politikerna brukar ju säga sådant som att man inte ska ändra på det som fungerar. Alltså måste vi alla genomlida den svenska samhällskollapsen innan det Socialdemokratiska 1900-talet kan – på demokratisk väg – brytas.

    Jag påstår därmed att det politikområde – hållbar utveckling – som regeringen har listat på sin hemsida och som i dag är oprioriterat, fylls med innehåll först EFTER en mycket djup kris. Men då sker detta snabbt eftersom det är en förberedd förändring.

  2. Normalt sett kommenterar jag inte varenda dumhet som flyger en i ansiktet från DN’s kultursida. Faktiskt brukar jag finna det rätt svårt att läsa den överhuvudtaget. Nu fick vi dock en timme till skänks när sommartiden avslutades, så here goes:

    Universitetsnissar och kulturskribenter som njuter frukterna av industrisamhället tycks ju kunna unna sig en sorts… eh… ’attityd’ skulle man väl kunna säga. Alf Hornberg borde prova att bo ett år i skogen och bara leva på det han själv kan fånga eller odla. Efter det skulle vi förhoppningsvis slippa höra hans bortskämda gnäll.

Comments are closed.