Energi

Tidigare IEA-medarbetare: oljeutvinning börjar sjunka kort efter.

Print Friendly, PDF & Email

Den franske frilansjournalisten Matthieu Auzanneau intervjuade nyligen en tidigare medarbetare hos IEA, Olivier Rech. IEA är OECD’s energiavdelning och är den officiella informationskälla som bl.a. Sveriges regering m.m. förlitar sig på. Monsieur Rech uppgav i intervjun att han bedömer att oljeutvinningen ligger på sitt maximum nu, och han väntar sig se sjunkande utvinning någon gång mellan 2015 och 2020.  Rech tror att det kommer att bli en spänd situation redan 2013-2015. Detta avviker tydligt från de siffror som IEA officiellt uppger. Olivier Rech lämnade IEA 2009, och arbetar idag inom kapitalförvaltning. Här när den kompletta intervjun: http://www.theoildrum.com/node/8797#more

/Mats Lindqvist, ASPO Sverige

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

5 Comments on “Tidigare IEA-medarbetare: oljeutvinning börjar sjunka kort efter.

 1. Inte för att jag litar särskilt mycket på en person som ägnar sig åt kapitalförvaltning men det Rech säger är väl ingen nyhet, förr eller senare börjar det strama. Det är alltså dags att se till att ingen spänd situation uppstår i Sverige. Vi bör snarast öppna en urangruva i Jämtland, bygga ett antal mindre kärnreaktorer, typ 100-200 MW termisk effekt, som ersättning för bioenergiverken och i stället tillverka metanol av biomassan. Värmlandsmetanol vet hur man gör, de kanske börjar bygga sin anläggning i år för drift 2015 och kommer ersätta ungefär en procent av de fossila bränslena. Tysk teknik ger oss möjlighet att tillverka svenskt fordonsbränsle av svensk förnybar råvara i Sverige. Det är bra.

 2. Planerar värmlandsmetanol att förgasa med luft eller rent syre?

  En möjlig utveckling för biomasseförgasningen är att genom elektrolys nattetid göra vätgas och syrgas av billig el och sedan använda vätgasen i bränslesyntesen och syrgasen i förgasningen.

  Små reaktorer skulle kunna placeras i bergrum vilket ger väldigt bra fysiskt skydd för dem.

 3. Per Elgestrand !

  Uranhalten i Jämtland är ca:160 ppm. Enligt några forskare
  på MIT som har studerat frågan uranhalt kontra nettoenergitillskott
  så går break-even runt 160 ppm. Uranet i Jämtland kommer därmed inte att kunna lämna något energinetto.

  Vad jag förstår så är det främst uranet i Billge med dess uranhalt på 300 ppm som det kan löna sig att utvinna ur energisynpunkt.

 4. Per Elgestrand !

  Uranhalten i Jämtland är ca:160 ppm. Enligt några forskare
  på MIT som har studerat frågan uranhalt kontra nettoenergitillskott så går break-even runt 160 ppm. Uranet i Jämtland kommer därmed inte att kunna lämna något energinetto.

  Vad jag förstår så är det främst uranet i Billinge med dess uranhalt på 300 ppm som det kan löna sig att utvinna ur energisynpunkt.

 5. Billingen kan vi börja med. Men jag skrev Jämtland eftersom jag läst om det australiska företaget som provborrar där uppe, med hyggliga resultat. Men ännu bättre prov har man fått upp i Arvidsjaur. Aura Energy heter företaget.

Comments are closed.