För några veckor sedan diskuterades Sveriges minst sagt dåliga allmänna krisberedskap. Det skedde i samband med att direktiven för utredningen ”Konkurrenskraft och utvecklingsmöjligheter för svensk jordbruks- och trädgårdsproduktion” offentliggjordes. ASPO Sverige har under många år försökt väcka opinion för att göra något åt den försummade krisberedskapen som råder i Sverige med utgångspunkt från den brist på fossilt bränsle, som väntar oss. Redan idag har tre oljeimportländer, som levererar 90 % av vårt fossila bränsle, alla nått maximal produktion. Det är Danmark 15 %, Norge 25 % och Ryssland 50 %. Efter 2020, om 7 år, upphör Danmark att exportera olja (behöver den själva) enligt den egna myndigheten Oljedirektoratet. Norge några år efter!
Sven Lindgren, statsvetare, förbundsordförande i Civilförsvarsförbundet samt i Hushållningssällskapens Förbund är kritisk till att Sveriges politiker inte tar den sjunkande självförsörjningsgraden på allvar eller har en inriktning och mål för det svenska jordbruket.
Bland annat saknas sårbarhetsaspekten vid avspärrning, naturkatastrofer och framför allt en kommande oljebrist. Han menar att krisberedskap även handlar om att informera invånarna om hur livsmedelsförsörjningen går till i händelse av kris. Sven Lindgren konstaterar att ”Inget annat land har haft en så kraftigt sjunkande självförsörjningsgrad som Sverige de senaste åren”. Intervjuas i Jordbruksaktuellt.
Cecilia Widegren, moderat riksdagspolitiker och vice ordförande i försvarsutskottet håller med om att diskussionen om självförsörjning är en viktig framtidsfråga, framförallt med tanke på klimatförändringarna. Däremot anser hon, tvärtemot Lindgren, att Sverige har en tillfredsställande självförsörjningsgrad.
ASPO Sverige menar i likhet med Sven Lindgren att det är dags att planera för en kommande brist på olja, vi efterlyser en plan B, då sannolikheten för att köpa olja på den fria oljemarknaden, gradvis kommer att försvåras och i värsta fall upphöra om 10 år. Dessutom är det få som insett att landet, staten Sverige, är i händerna på multinationella oljebolag som importerar olja till Sverige. Dessa bolag säljer sin olja på internationella marknaden via svenska raffinaderier till den som betalar bäst. En mycket obehaglig och osäker situation. För hur länge har Sverige, ett av världens mest skuldsatta nationer, råd att betala för sin olja?
Och det värsta av allt – utan olja ingen mat, då vårt industriella kemikaliejordbruk kollapsar utan olja. Förutom att själva jordbruksproduktionen kommer att börja hacka så stannar hela distributionen inom ett par dagar. Butikshyllorna och hushållens skafferier kommer att gapa tomma efter några dagar! Därför är det välgörande att allt fler uppmärksammar Sveriges utsatta läge och dåliga krisberedskap. Och vad gör myndigheterna och våra folkvalda. Jo tillsätter en utredning, som rundar problemen genom att bortse från nuvarande verklighet och risker och benhårt hävda att matsäkerheten är god. Framför allt genom EU-medlemskapet och den uttalade solidaritet som finns mellan medlemsstaterna. Detta påstår våra politiker, som säkert är den grupp i samhället som drabbas sista av alla vid en matkris? Alla verkar lita på EU, som inte heller har några beredskapslager eller någon överstatlig krisplan.
Hur ser vår krisberedskap ut och är organiserad?
För krishanteringen i Sverige gäller ansvarsprincipen. Det innebär att den myndighet som bedriver en verksamhet under normala förhållanden, även har ansvar i en krissituation. Och hur väl förberedda är våra kommuner, länstyrelser och landssting etc? Vilka krav ställer ställer myndigheter och regeringen? Och hur ser uppföljning och kontroll på detta uttalade beredskapsansvar ut?
-Fördelen med det är att den aktör som har störst kompetens har ett långtgående ansvar för planering och hantering av kriser, menar Cecilia Widegren, moderat riksdagspolitiker och vice ordförande i försvarsutskottet.
Olika myndigheter har olika ansvar och mycket kan klaras genom samverkan, men faktum kvarstår:
– Det finns ingen statlig myndighet med ett samlat ansvar och vid en försörjningskris måste den enskilde klara sig själv, konstaterar Sven Lindgren, statsvetare, som själv har en veckas reservförråd av mat hemma.
Så här ser Sveriges beredskap ut vid krisläge just nu, enligt tidningen Jordbruksaktuellt, och det är ingen uppmuntrande läsning. :
1. Sverige är självförsörjande på spannmål, men produktionen av mjölk samt gris- och nötkött har sjunkit till mellan 40 och 60 procent.
2. Sedan inträdet i EU finns inga beredskapslager, vare sig i Sverige eller inom övriga EU. De enskilda hushållens livsmedelslager beräknas räcka mellan tre och tolv dagar.
3. Butikernas lager räcker en dag, centrallagren räcker mellan tre och åtta dagar, livsmedelsindustrin och hamnarna har lager för ett par dagar. Om transportsystemet börjar hacka och kollapsa är det tomt i butikerna efter ett dygn. Och det gäller inte bara Stockholm!
4. Om landet isoleras är hälften av våra dagliga livsmedel, de som vi normalt sett importerar, slut efter tio till tolv dagar.
Dags att vakna kära politiker! Och vi väljare kan inte bara sitta och vänta på att något ska hända. Rösta in politiker som inte bara tänker på nuet utan tar ansvar för kommande generationer!
och artikeln i Fria tidningen ”Energikris skulle leda till svält i Sverige”