Enligt en artikel i DN den 23 februari skulle fusion kunna starta om två år.
– Vi ska börja med det i juni, säger Edward Moses.
Om laboratorieförsöken lyckas kan en större försöksanläggning vara klar om tio, femton år, och en kommersiell anläggning om femton, tjugo år.
Det första är en försöksreaktor som praktiskt taget inte levererar någon energi, och fram till en kommersiellt kraftverk på ytterligare 15-20 år, och då på kanske 1000 MW till att börja med. Då befinner vi oss långt bortom 2050.
Detta är ingen lösning på Peak Oil även om vi har hela havet som energikälla. I dag tar det mer än 10 år att bygga ett vanligt kärnkraftverk där tekniken är rätt sprid och känd. Med en fusionsreaktor är allt nytt och alla temperaturer är mycket högre, och varje litet fel leder till stora skador. Och sedan kommer kapital att bli en bristvara när vi befinner oss på nersidan av oljekurvan. Det är nästan oansvarigt att skriva en artikel som denna, detta invaggar vanliga människor att tro att vi inte har några problem utan allt kommer att lösa sig. Sen kan det var olja från alger eller någon annan mirakellösning.
Och skulle vi hitta en outsinlig energikälla så skulle det vara förödande, då vi skulle gå över fler gränser för vad jorden tål, Stockholm Environment Institute har listat 9 livsuppehållande system som är avgörande för människans överlevnad som civilisation, och vi har nu passerat gränsen för tre stycken och ligger nära gränsen för två till, när vi passera dessa så är dom irreversibla och plötsliga förändringar i miljön kan inträffa.
Här finns en artikel om ITER som är Europas fusionsexpriment.
Och här en serie artiklar om olika former av kärnkraft skriven av Dr. Dittmar som arbetar vid Institute of Particle Physics i ETH Zurich, och han arbetar även vid CERN i Genéve.
Del 1: Energy from Breeder Reactors and from Fusion?
Del 2: What is known about Secondary Uranium Resources?
Del 3: How (un)reliable are the Red Book Uranium Resource Data?
Del 4: Energy from Breeder Reactors and from Fusion?
”Tio, femton år” + ”femton, tjugo år” blir faktiskt inte ”långt bortom 2050”, utan istället 2035-2045. Men det blir förvisso synnerligen svårt att mätta våra energibegär också fram tills dess.