Energi

Uppsala kontra IEA

Print Friendly, PDF & Email

Globala Energisystem vid Uppsala Universitet har gjort en analys av IEA World Energy Outlook 2008. I den rapporten, som fortfarande måste köpas, har Uppsala forskarna tagit den viktigaste bilden i rapporten och plockat ut sifferdata ur grafiken.I bilden, som kommer från ett föredrag som jag höll på ABF Klimatforum 2009. Detta är IEA prognos som dom har gjort på analyser på 800 oljekällor.

WEO 2008

Pilarna och årtalen visar de några års prognos värden i tidigare World Energy Outlook, dessa produktionsvärden för 2030 har reviderats ner ett antal gånger.

De gröna bockarna betyder att Uppsala forskarna har kommit fram till samma värden som IEA, de röda bockarna betyder då att IEA värden är för högt räknade eller för optimistiska antagande.

 • Natural gas Liquids är överskattad rätt mycket -3,4 Mb/d
 • Non-conventional oil är överskattad. -2,3 Mb/d
 • Crude oil-additional enhanced oil recovery är OK
 • Crude oil- fields yet to be found är överskattad. -10,5 Mb/d
 • Crude oil- fields yet to be developed är överskattad. -8,9 Mb/d
 • Crude oil-fields currently producing fields är OK

Då blir bilden så här i stället.

Uppsala WEO 2008

Man får intrycket när man ser IEA’s bild att man har haft en siffra för 2030 att komma till och sedan räknat baklänges för att komma dit. Då dom ser en ökande förbrukning av oljeprodukter till dess i sina prognoser. Och alla länder i OECD använder dessa prognoser i sina planeringar, och är IEA mycket för optimistiska så sprider detta sig till alla andra, vilket är oroande.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

5 Comments on “Uppsala kontra IEA

 1. @Kjell:
  Jag är lite förvånad över att er prognos ser såpass flack ut, det ser ju ut att kunna finnas nästan 75 mbdp år 2030? detta måste ändå vara ett optimistiskt scenario antar jag?

 2. Hej,
  I vilken del i ovanstående graf kommer Iraks olja in? Jag tycker mig ha hört/läst att det finns lika mycket olja i Irak som i Saudi, men att man på grund av oroligheterna där inte kommit åt oljan. Men om det nu blir mer stabilt kanske det kan komma igång en betydande produktion därifrån. Räknas detta in i ”Fields yet to be developed”?

 3. Jag är osäker det står inget specifikt om detta i artikeln från Uppsala, då finns det nog i WEO 2008, som man måste köpa, kanske Mikael eller Kjell kan svara. Det ligger nog i ”Fields yet to be developed” med största sannolikhet.

 4. Bäste Gustav,

  Givetvis är vårt 75 Mb/d-scenario aningen optimistiskt då det bygger på att de befintliga reserverna faktiskt är så stora som det rapporterats (vilket kan vara falskt men är svårt att visa) och att ”yet to be developed”-fälten byggs ut i en takt som motsvarar Nordsjöns expansions (det snabbaste historiska fallet). Ska man räkna in långvariga recessioner, överdrivna reserver och mer politiska problem så lär produktionen i framtiden vara lägre än referensfallet på 75 Mb/d.

  Bästa Eva B,
  Iraks olja ligger nog till största delen i ”yet to be developed”-kategorin, men det finns även delar i yet to be found och existing production. Vi har ingen specifik kategori för bara Irak utan alla dess oljefält och oljetillgångar är uppdelade i de sex kategorierna som IEA använder.

Comments are closed.