Energi - Sociologi

SvT Debatt tar upp Peak Oil

Print Friendly, PDF & Email

Martin Saar har skrivit en kommentar på Export Land Modellen som jag lägger ut på som ett riktigt inlägg då fler kanske hittar detta, så över till Martin.

Som sagt SVT Debatt tar upp PO den 25 mars kl 21 30. Både K Aleklett och M Höök medverkar. Oskar K är också vidtalad och många fler. Jag har som tidigare anställd på SVT blivit tillfrågad och föreslagit en handfull personer för Debattredaktionen. Men det behövs också publik. Alltså personer som sitter med på läktaren under programmet och tycker till om de vill. På torsdagar är det sammanlagt 47 platser i Debatt, varav drygt 10 går till de inbjudna debattörerna i de två ämnena (varav det ena den 25:e är Peak Oil).
Ni som är intresserade och som befinner sig i närheten av Götet den 25:e, eller som bor här nere, kan höra av er till Jonas Axel Green för att boka en publikplats den 25:e!

BENRAN här igen, sedan kan man fråga sig om det är något att debattera, detta är ju inget förslag eller åsikt som man kan ha olika åsikter om.

Det blev inget i den 25 om jag tolkar tablån rätt så ska det bli den 1 april i stället.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

12 Comments on “SvT Debatt tar upp Peak Oil

 1. Förhoppningsvis kommer debatten inte att handla om Peak oil, utan om dess effekter och samhällets förberedelser.

 2. Enligt SVT:s hemsida kommer Debatt 25 mars 25/3 kl 21.30 också att reprissändas i SVT1 26/3 kl 12.05 och 28/3 kl 9.45

 3. Ja, förhoppningsvis, men Marian Radetzki ska vara med och då kan det bli svårt att inte det blir en debatt för och emot PO.

 4. Hej!

  Förutom Marian skall Ulf Svahn från Svenska petroleuminstitutet att vara med. Peak Oil är för de flesta ett okänt begrepp och Peak Oil kommer att diskuteras. Programtiden är 45 minuter och halva programmet kommer att handla om Peak Oil. Naturligtvis skulle det vara intressant att diskutera konsekvenserna, men vi är inte där än.

  Kjell

 5. Välkommen Kjell, ja vi får se om det bara blir debatt för och emot PO.
  Mike Ruppert sa i sin film Collapse att han hade sluttat debattera PO. Det ligger en del i detta förhållningssätt, det är många frågor som vi inte debatterar längre då den tiden är förbi. T ex om Jorden går runt solen, eller om förintelsen hänt.

 6. För oss som inte kan bedriva egna studier, är det ju bara lita på dem som säger att peakoil inträffat. Till detta kan man lägga orimligheten i att oljan för evigt skulle kunna förse vår tillväxtkrävande ekonomi med energi, vilket ju förstås är fullständigt omöjligt.

  Men okunnighet är fortfarande mycket stor ute i stugorna. När man pratar om peakoil så får man fortfarande svaret: att det vet väl inte du och varför är det ingen som pratar om det då?

 7. Naturligtvis är det ett framsteg att Peak oil diskuteras alls i media.
  Men som inom politiken kommer man att ta till sig den som lovar mest – i detta sammanhanget blir det då tyvärr Marian Radetzki och Ulf Svahn.
  De flesta tittarna kommer att ha i bakhuvudet att oljan tar slut.
  Men man får väl i detta skede vara tacksam för all uppmärksamhet.
  Personligen tror jag aldrig att PO kommer att vara på allmänheten och politikernas läppar i någon större utsträckning. De ekonomiska konsekvenser PO kommer att orsaka kommer allmänheten säkerligen att vända mot politikerna med en brutal kritik för misskötsel.
  Detta är väl en konsekvens av att ha levt i ett förmyndarsamhälle under lång tid. Myndigheterna dikterar och befolkningen lyder.

 8. Verkar som att svt debatt valde att ta upp någonting ”viktigare” istället för peak oil. Eller kan det ha varit nåon som satt stopp för diskussionen?!

 9. Ja det kan man inte så noga veta, den konspiratoriskt lagda kan nog tro att man försöker gömma det till skärtorsdagen. Eller så var det en mycket viktigare fråga som dök upp. Som så många frågor kan vara så mycket viktigare?

 10. Det här var ett utmärkt exempel på att media är mer intresserat av att skildra sådant som ligger nära i tid och rum (i synnerhet om det väcker starka känslor såsom fallet med den våldtagna flickan) än sådant som är komplext och sker med ett utdraget förlopp på flera år eller årtionden, även om det senare är en ödesfråga för mänskligheten. Låt oss i alla fall hoppas att Peak Oil-debatten visas nästa vecka, och att den får en och annan tittare att vakna upp.

Comments are closed.