Energi

Vasaloppet och energi

Print Friendly, PDF & Email

Läste detta på SvD om några åkare som studerats när de åkt Vasaloppet, det pågår just nu som bäst, de hade en puls på ca 174 slag i minuten under 7 timmar.

Han höjer även på ögonbrynen åt kaloriåtgången. En människa i vila förbrukar cirka 100 kalorier i timmen. Åkarna förbrukade 1 070 kalorier per timme.

Det är nog fel skrivet, ska stå kilokalorier. Räknade lite vidare på detta för att se hur mycket energi det blev, och kommer till drygt 8 kWh under loppet om jag räknat rätt, en annan uppgift jag hittade var på 0,15 kCal per pulsslag över vilopulsen.

8 kWh det är mycket för att vara en kropps ansträngning under en dag, det är inget som en normal person kan göra en längre tid. Normalt kan en människa göra ett arbete på 0,5-1 kWh per dag.

Priset på olja är i dag ca 4 kr per liter, exklusive alla skatter mm, en liter olja innehåller ungefär 10 kWh så varje vasaloppsåkare har gjort ett arbete motsvarande ca 8 dl olja för  3 kr i dag, det är den mängd olja som en bil förbrukar på 7-10 km bil beroende på bilmodell. Jag tror åkarna i genomsnitt har åkt bil 30 mil för loppet och då gjort av med ca 25 l bensin eller diesel.

Vasaloppet kan bara finnas till när vi har billig energi att tillgå, den dagen oljepriset stiger kraftigt eller ransoneras så minska loppet snabbt i omfång.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

One comment on “Vasaloppet och energi

Comments are closed.